Home

Aquatrainer

De aquatrainer is een uniek apparaat voor het revalideren en trainen door middel van het lopen in water. Deze wijze van trainen levert een grote bijdrage aan bij het herstel van diverse soorten blessures.

Wanneer een paard na een blessure slechts beperkt mag bewegen, kan het uit verveling of frustratie onrustig worden. Dit is niet bevorderlijk voor het genezingsproces. Bij revalidatie in een aquatrainer kan het dier een groot deel van zijn energie kwijt, in een veilige en gecontroleerde omgeving.

Niet alleen paarden met blessures of problemen hebben overigens baat bij het trainen in de aqua-trainer. Door het positieve effect op takt, spierversterking, fitheid en conditieopbouw zijn er – vooral in het buitenland – veel ruiters en eigenaren die hun (sport)paarden wekelijks in de aquatrainer laten werken als aanvulling op hun trainingsschema. Dit tot grote tevredenheid van ruiter én paard; de paarden vinden de aquatrainer een aangename afwisseling op hun gebruikelijke werk.

Het lopen in water kost het paard veel kracht. Het paard loopt namelijk tegen de druk van het water in waardoor paarden het gehele lichaam meer gaan gebruiken.
Zowel de snelheid van de band als ook de hoogte van het water is te variëren. Hierdoor kan de training geheel afgestemd worden op de behoefte van het paard. Er wordt gebruik gemaakt van koud water, wat gelijk een koelende functie heeft op gewrichten en pezen.
Als het paard in het water loopt, zal het enerzijds een opwaartse kracht van het water op het lichaam ondervinden en zal het paard anderzijds water verplaatsen door het bewegen. Bij het verhogen van de waterstand zal de opwaartse kracht van het water het paard 'lichter' maken. Dat wil zeggen dat bij de beweging van het paard de belasting op gewrichten en pezen vermindert. Dit maakt het mogelijk om paarden met gewrichts-, pees-, of botproblemen al in een vroeg stadium van de revalidatie te laten bewegen, waardoor de bespiering niet afneemt maar zelfs toeneemt, en het paard beter in balans blijft.

Voor peesblessures bijvoorbeeld, is de opwaartse kracht van het water een belangrijk element. Hiervoor is het van belang dat het paard in hoog water loopt om de belasting op pezen en gewrichten te verminderen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat lopen in water dat tot schouderhoogte komt, een afname in belasting geeft van 50%. Bij een dergelijke blessure is een geringe belasting noodzakelijk voor het functionele herstel. Door te trainen op deze wijze wordt de mate van belastbaarheid van de pees bevorderd. Daarnaast heeft het koelende effect van het water een positieve werking bij dergelijke klachten.

Ook bij rugproblemen is aquatraining een effectief hulpmiddel. Door de tegendruk van het water komt er bij beweging meer actie uit de achterhand, hierdoor spant het paard zijn buikspieren aan en ontstaat er een beter ruggebruik met meer schoudervrijheid. Het paard kan zo onbelast worden getraind totdat de rug weer los is en het paard sterk genoeg is om de ruiter te dragen.

Bij rugproblemen, een oorzaak van veel kreupelheden, is juist de weerstand van het water van belang in het herstelproces. Door de weerstand van het water worden de spieren meer getraind en bij lager water tilt het paard zijn benen hoger op, waardoor het bekken naar achteren kantelt en er lengte wordt gemaakt in de bovenlijn. Dit is wat we graag willen zien: dat een paard door de kanteling van het bekken en verlenging van de rug- en halsspieren in staat is zijn achterbenen goed onder het lichaam te zetten en beweegt met juist ruggebruik. Op deze manier trainen we onbelast en op ontspannen wijze een goed achterbeengebruik van het dier, terwijl de rug- en buikspieren optimaal aan het werk gezet worden. Het paard onbelast op de juiste manier laten bewegen is een belangrijk startpunt, want hierdoor kan in een volgend stadium het belast bewegen weer opgepakt worden.

Ook preventief kunne paarden goed in de aquatrainer getraind worden. Het stimuleert tijdens een onbelaste training de juiste spieropbouw en verbeterd het spieruithoudingsvermogen.
Een training van 20 minuten in de aquatrainer staat qua intensiteit gelijk aan ongeveer een uur training onder het zadel.
Ook kan de aquatrainer een goed aanvulling zijn op training van sportpaarden, keuringsklaar maken jonge paarden en sterker maken van jonge paarden d.m.v. specifieke training


Ook kan de aquatrainer gebruikt worden als "normale" loopbandtrainer. De bovenzijde (loopgedeelte) van de band bevind zich hierbij niet in het water. Onder het loopoppervlak koelt het water de band.


Realisatie: Sybit - Software op Maat